altText

Etronax®

Etronax: Det självklara kompositmaterialet för mekaniska komponenter

Vi tillverkar Etronax på en bomullsbas för att uppnå fantastiska mekaniska egenskaper som god hållbarhet och låg friktion.

Etronax är också ett mycket bra material att bearbeta, och därför är det möjligt att tillverka nästan alla typer av färdiga, monterbara komponenter med Etronax som konstruktionsmaterial.

Dessutom finns Etronax i många olika kvaliteter, vilket innebär att du alltid kan hitta ett material som uppfyller just dina krav. Till exempel har vissa typer av Etronax en självsmörjande effekt, och Etronax kännetecknas övergripande av att vara friktionsminskande och extremt hållbart.

Bomullskvalitet definierar egenskaperna

Det är inte oviktigt vilken bomullskvalitet som används för produktion av kompositmaterial med mekaniska egenskaper. Vi har utvecklat flera olika typer av Etronax, som bland annat kännetecknas av olika styrkeegenskaper, och här är bomullskvaliteten en avgörande faktor för slutresultatet. Ju finare bomull, desto bättre blir också det färdiga kompositmaterialets mekaniska egenskaper.

Bomullskvaliteten kännetecknas av trådarnas densitet, och för följande Etronax-typer har till exempel olika bomullskvaliteter använts:

  • Etronax MF: Cirka 20 trådar/kvadratcentimeter. 
  • Etronax MMF: Cirka 30 trådar/kvadratcentimeter. 
  • Etronax MMMF: Cirka 40 trådar/kvadratcentimeter.

Etronax MMMF är därför Etronax-kvaliteten med de bästa mekaniska hållfasthetsegenskaperna, och beroende på behovet är det möjligt att välja den kvalitet som passar ditt specifika syfte.

Bomullskvaliteten påverkar inte bara materialets hållfasthet utan också andra viktiga mekaniska faktorer, inklusive friktion. Ju finare bomull, desto lägre friktion skapar också materialet, och detta är av stor vikt till exempel i samband med kullagerhållare.

Du kan se alla specifika egenskaper för våra material med hjälp av vår materialsökare längst ner på sidan, och vi hjälper dig naturligtvis gärna att hitta rätt material.

Etronit, Etronax och G-Etronax – Vilken är vilken?

Vi tillverkar tre typer av kompositmaterial med mycket olika egenskaper. Etronit har papper som bas, och har goda elektrotekniska egenskaper samt medelhög hållfasthet. Etronax är som nämnt baserat på bomull och har till skillnad från Etronit inga elektrotekniska egenskaper utan är istället särskilt lämplig för mekaniska tillämpningar.

G-Etronax kan lätt förväxlas med Etronax, men dessa material är lika olika som eld och vatten. G-Etronax tillverkas på en bas av glas. I kombination med noggrant utvalda hartser ger glasväven G-Etronax utmärkta elektrotekniska och hållfasthetsmässiga egenskaper vilket gör det färdiga materialet särskilt lämpligt som konstruktionsmaterial för både elektrotekniska och mekaniska komponenter.

Om du vill veta mer om de olika materialen är vi alltid redo att hjälpa dig, så kontakta oss gärna. Du kan också söka bland de många egenskaperna hos materialen med hjälp av vår materialsökare.

Kundanpassad lösning med dina behov i fokus

Som specialister på skräddarsydda lösningar av högkvalitativa kompositmaterial är det alltid viktigt för oss att du får exakt det material som löser ditt problem på bästa möjliga sätt. Oavsett om du vill ha optimering, utbyte av material eller något helt annat, är vårt specialistteam alltid redo att hjälpa dig fram till rätt lösning.

Om du vill se specifika egenskaper för alla våra material kan du använda vår materialsökare. Här kan du se och söka bland alla våra kompositmaterial, och du har möjlighet att ladda ner både tekniska och säkerhetsrelaterade data för varje typ.

Vi hjälper dig gärna att hitta rätt material, så kontakta oss om du har några frågor.

Fördelar med Etronax

  • Bomullsbaserad komposit
  • Goda mekaniska styrke- och slitegenskaper
  • Låg friktion och densitet

Egenskaper

Friktionsdämpande

Lämpligt för komponenter där det kan uppstå gnid- eller rullmotstånd.

Mekaniska egenskaper

Lämpligt för tillämpningar där materialen utsätts för mekaniska belastningar.

Lätt att bearbeta

Med ett material som är lätt att bearbeta är möjligheterna oändliga.

Slitstarkt

Motståndskraftigt material med lång livslängd.

Låg densitet

Den kompakta materialstrukturen optimerar materialets mekaniska och elektrotekniska egenskaper.

Vill du veta mer?

Prata med våra experter om toleranser, bearbetning, ytor och kundspecifika lösningar

Kontakta oss

Hitta material

Ladda ner materialöversikt för plattor som pdf
Ladda ner materialöversikt för rör som pdf
Filtrera
Din sökning gav inga resultat
Pröva att ändra sökkriterier och försök igen
Filtrera
Din sökning gav inga resultat
Pröva att ändra sökkriterier och försök igen