altText

Transformatorer

Mer kraft tack vare kompositlösningar

Transformatorer möjliggör korrekt fördelning av elektrisk ström. De är därför en viktig del av det moderna samhället där de används i allt från kraftledningar och vindkraftverk till elektrisk ljudutrustning, elbilar och köksapparater.

Oavsett var transformatorer används och hur stora eller små de är, har de alla en avgörande sak gemensamt. Alla transformatorer kräver komponenter som kan isolera elektrisk ström.

Det är en förutsättning för att elektriskt isolerande komponenter att de tillverkas av material som har utvecklats och tillverkats specifikt för ändamålet. Även de minsta defekter i materialet kan få stora konsekvenser för transformatorernas funktion. Med över 100 års erfarenhet inom branschen kan vi erbjuda kompositmaterial som alltid säkerställer höggradigt funktionella elektrotekniska komponenter.

Kompositmaterial till transformatorer

För elektrotekniska ändamål har vi utvecklat Etronit och G-Etronax, som är pappers- och glasbaserade kompositmaterial med goda elektriska isolationsegenskaper.

Etronit används till oljefyllda transformatorer, eftersom papperskomponenten kan suga upp transformatoroljan. Samtidigt har Etronit goda elektrotekniska egenskaper och finns i ett stort urval av olika kvaliteter vilket gör det möjligt att hitta ett material som passar ditt syfte perfekt.

För transformatorer som kräver torra miljöer använder vi G-Etronax EP 11 som har hög kemisk beständighet samt goda isolationsvärden över lång tid, även vid höga drifttemperaturer. G-Etronax är också vår absolut starkaste materialtyp som har fantastisk beständighet och enastående elektrotekniska egenskaper.

Med dessa kompositmaterial är möjligheterna att utveckla komponenter till transformatorer oändliga, och vi hjälper dig gärna att hitta en lösning som uppfyller alla dina krav. Kontakta gärna våra specialister för mer information eller hitta specifika materialegenskaper för alla våra material med hjälp av vår materialsökare, där du kan ladda ner både tekniska och säkerhetsrelaterade data för våra många olika kompositmaterial.

Elektro-Isola – Din specialist inom elektrotekniska komponenter

Vi har varit verksamma inom utveckling och bearbetning av elektriskt isolerande komponenter sedan 1921. Det är en av våra absoluta kärnkompetenser, och vi är mycket stolta över att kunna leverera felfria material som alltid uppfyller de höga krav som är en självklarhet inom elektrotekniken.

Funktionella komponenter handlar inte bara om att använda rätt materialsammansättning som tack vare rätt egenskaper kan uppfylla de många tekniska kraven. Lika viktigt är att materialet bearbetas korrekt och inom rätt toleranser, så att själva komponenten är perfekt anpassad till den enskilda transformatorlösningen. Med hjälp av avancerade och automatiserade bearbetningssystem säkerställer våra specialiserade medarbetare färdiga komponenter som uppfyller alla dessa aspekter.

Vi garanterar därför kärnisolerande komponenter som inte bara är effektiva utan också konstruerade och bearbetade med precision enligt dina specifika behov. Kontakta oss gärna för att höra mer om de många alternativen inom kundspecifika lösningar, baserade på material och bearbetning samt förpackning och leverans.

Dina fördelar

  • Specialutvecklade material
  • Kvalitet i fokus
  • Lång erfarenhet och stor expertis

Egenskaper

Elektrotekniska egenskaper

Lämpligt för elektrisk isolering och andra elektriska tillämpningar.

Kan smörjas med olja

Materialet tål en lång rad oljor och kan därför användas i många olika miljöer.

Kemisk motståndskraft

Tål kontakt med en lång rad olika kemikalier som har en skadlig effekt på många andra material.

Värmebeständighet

Materialet är funktionellt och bevarar sina egenskaper även i förhöjda temperaturer.

Branscher

Har du ett unikt behov?

Kristian Heinemann

Head of Transformer Industry Components